Arašídy
Chutnají pražené, solené, v másle i jako olej
Čerstvě nasbírané buráky se dají jíst syrové, ale také je lze upravit na mnoho způsobů, ať už péct, pražit, sušit, nasolovat, nakládat do cukerného sirupu nebo prostě jen vařit. Připravuje se z nich i lahodný, mimořádně kvalitní arašídový olej světlounce žluté barvy. V některých zemích má skvělou tradici i oblíbené arašídové máslo.
Arašídy do vánočního cukroví i pikantních směsí
Před Vánoci snad není hospodyňka, která by se po arašídech nesháněla. Je to proto, že burské oříšky se používají při přípravě nejrůznějších druhů vánočního cukroví, ať už pečeného či studeného. Přidávají se i do klasických moučníků, čerstvých zeleninových salátů nebo do exotických a pikantních pokrmů, zejména z asijské provenience.